3 gode råd, hvis dit trægulv er slidt

En velholdt og rent gulv er alfa og omega, hvis du vil have et hjem, der ser pænt og indbydende ud. 

Men eftersom netop gulvet er den del af huset, vi belaster allermest, hver gang vi traver fra den ene ende til den anden, så er der mange af os, der nok kender til problematikken med at have et gulv, der efterhåndene er godt og grundigt grimt og slidt.

Hvis du har et trægulv og det er slidt, er der heldigvis en række forskellige kneb, du kan ty til, for at få frisket gulvet op igen.

Rengør dit trægulv

Først og fremmest: Rengør gulvet helt i bund. Så simpelt og logisk er det første råd. Det behøver slet ikke være så omfattende at få dit gulv pænt igen – ofte kræver det bare en god gang knofedt.

For at komme ordentlig i bund og få fjernet snavs, sæberester etc., skal du bruge en gammeldags gulvskrubbe til at rengøre med.

Har du pletter på dit gulv, så kan det være en god idé at smøre pletterne ind i linoliesæbe inden du skrubber gulvet. Så vil pletterne sandsynligvis gå væk eller blive mindre synlige efter at du har skrubbet gulvet rent.

Afslibning af trægulv

Der er selvfølgelig også en række situationer, hvor dit gulv ikke kommer til at se pænere ud, uanset hvor meget du skrubber og skurer på det. 

Hvis du bor i et hus eller en lejlighed med et trægulv som er lidt halvgammelt eller ved at være godt slidt, så kunne du godt overveje, om det mon er ved at være på tide at kaste sig ud i at give gulvet en afslibning.

Et nedslidt gulv eller et gulv, som har fået ridser, vil komme til at se gevaldigt pænere ud – ja faktisk som nyt – når det er blevet afslebet. 

Hvis du ønsker at gøre arbejdet selv, kræver det, at du sætter dig grundigt ind i det. Det er noget, de færreste mennesker er eksperter i, men hvis du har lidt handyman gemt i dig, kan det godt være, du kan klare den selv.

Alternativt kan du vælge at købe dig til hjælp fra fagfolk – der er mange gulvfirmaer i København der med glæde løser opgaven.

Afhøvling af trægulv

Egentlig afhøvling er normalt kun nødvendigt på meget ujævne eller medtagne bræddegulve af blødere træ, fx fyrretræ. Man skal afhøvle med maskiner med roterende klinger, mens slibemaskinerne bruger bånd eller skiver af slibepapir.

Afhøvling er en god idé at overlade til professionelle gulvafhøvlingsfirmaer.