Bilsyn & omsyn

Der er forskel på Bilsyn & omsyn. Et bilsyn er et periodisk syn af bilen som i Danmark er påkrævet på alle biler der er ældre end 4 år. Det er påkrævet fordi der efter 4 år anslås at være potentiale for skader eller slidtage på biler efter denne periode. Et omsyn tager ikke lige så lang tid som et bilsyn, men her tjekkes der elementer fra bilsynet igennem som er blevet krævet forbedret i forbindelse med med det reelle bilsyn. Man har 33 dages frist til at få foretaget sig sit omsyn.

Bilsyn

Som skrevet er et bilsyn obligatorisk når din bil er ældre end 4 år gammel og skal herefter ske periodiske – helst med jævne mellem. Og jo ældre din bil er – jo oftere skal den til bilsyn. Dette skyldes at jo ældre bilen er jo større sandsynlighed er der for at de enkelte instrumenter og dele i bilen simpelthen forfalder og går i stykker.

Hvad tjekkes der til et bilsyn?

 1. Stelnummer på bilen
 2. Lygter (for og bag) og lys
 3. Ruder (el ruder / manuelle ruder)
 4. Anhænger – anhængertrækket og el
 5. Instrumentbræt
 6. Motor og motorrum
 7. Bremser: Forbremser og bagbremser
 8. Undervogn
 9. Dæk og dækmønster
 10. Rust udvendigt, indevendigt og undervogn
 11. Miljøkontrol
 12. Prøvekørsel af bilen for at mærke efter yderligere potentielle fejl.

Efter at disse 12 punkter er blevet tjekket på din bil får din bil en af følgende status: Godkendt / betinget godkendt / ikke godkendt.

Omsyn

Omsyn er et yderligere syn af bilen som skal foretages hvis din bil til bilsynet har fået status som betinget godkendt. Det vil sige at din godkendelse er betinget af at der ved de fundne fejl bliver lavet en forbedring heraf. Det har du 33 dage til at få forbedret og herefter kan du ved omsynet få ændret din status til godkendt.

Kan jeg undgå at omsyne min bil?

Det er et krav at din bil bliver godkendt til Bilsyn & omsyn hvis det kun er betinget godkendt ved bilsynet. Ønsker du ikke at udbedre de fundne fejl ved bilsynet da det måske er for dyrt kan du vælge at afmelde dit køretøj hos skat. Det betyder at du også skal have afleveret din nummerplade og bilen må altså herefter ikke køre på veje i Danmark eller nogen andre steder. Såfremt du eksempelvis har en gård eller lign. må du stadig gerne køre på privat grund med bilen – det er op til dig selv, men ikke på offentlige veje.