Et godt liv i København

Spørgsmålet om, hvorvidt det er bedre at leve tættere på byens centrum eller i udkanten af byen har eksisteret længe. Og det gælder selvfølgelig ikke kun for København. Dog virker eksemplet med den danske hovedstad ganske spændende. Ønsket om stilhed, ro og grønne arealer, hvor man kan slappe af, behøver ikke nødvendigvis at indebære, at man bliver nødt til at opgive alle de bekvemmeligheder, som en veludviklet by har at byde på. København bliver også stadig mere attraktiv for studerende.

Igennem de sidste årtier har København forandret sig så meget, at den næsten ikke er til at genkende – og det handler ikke kun om rumlige forandringer. Sven Illeris fra Universitetet i Roskilde har i en af sine artikler kigget nærmere på den regionale udvikling set ud fra et sociologisk og økonomisk perspektiv. Han konstaterer, at byens centrale dele igennem årtier har været beboet af forskellige befolkningsgrupper: frem til 1970’erne var det primært midaldrende og ældre mennesker, først og fremmest håndværkere. I de efterfølgende årtier bestod København centrums befolkning i højere grad af unge, studerende eller dimittender fra højere læreanstalter, herunder indvandrere.

Rangliste over verdens bedste byer at leve i

Det er ikke så underligt, at København, eller i hvert fald byens centrum, omsider er er blevet overtaget af unge, veluddannede, dynamiske og modige mennesker. Særligt ikke, når man kigger på livsvilkårene i den danske hovedstad: god kommunikation (Københavns metro har firevelfungerende linjer, dvs. to gange så mange, som Polens hovedstad, Warszawa, hvor der bor to gange så mange mennesker), og adskillige grønne områder (parker og haver, bl.a. Bibliotekshaven og Kongens Have, som er enormt populær blandt københavnerne). Alle de ting (og mange andre) har betydning for vurderingen af en given by med hensyn til livskvalitet. På grundlag af disse vurderinger laves der derudover tilsvarende ranglister over verdens bedste byer at leve i.

København har i mange år fået topplaceringer på den slags lister. Som David Nikel korrekt konstaterer i sin artikel ”Why Copenhagen Is Europe’s Most Livable City Yet Again?” udgivet i  ”Forbes”, kæmper den danske hovedstad jævnligt om førstepladsen på forskellige ranglister såsom FN’s ”Happiness Index” eller ”World Happiness Report”, som udgives af Earth Institute. Derudover har Danmark for nylig indtaget 5. pladsen på Global Peace Index listen over de mest fredelige lande, hvilket man også bør tænke på i disse nogle gange urolige tider.

Det faktum, at Danmark i mange år har rangeret højt på den slags lister levner ikke nogen tvivl – ja, København er en af verdens bedste byer at leve i.

Christianias historie

Når man skriver om København, kan man simpelthen ikke udelade byens mest berømte område, nemlig Christiania. Det blev etableret i 1971, da en gruppe hippier besatte den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn og døbte området Fristaden Christiania. På Christiania blomstrede den alternative kultur – kvarteret udgjorde et mekka for avantgardekunstnere, og dets grundlæggelse og udvikling har i høj grad bidraget til succesen for den alternative kultur i Storbritannien. Christiania, som til tider kaldes for ”Lille Amsterdam”, sammenlignes ofte med Montmartre kvarteret i Paris eller Republikken Užupis i Vilnius – men i tilfældet med Danmark var projektet noget mere end bare et ”kunstnerkvarter”. Det var et forsøg på at opnå autonomi, vel at bemærke ikke uden kontroverser i forholdet til regeringen.

Og selvom Christiania på nuværende tidspunkt ikke er helt det samme, som det var i gamle dage (en slags ”by i byen”, der levede efter helt særlige, egne regler, blev de til sidst nødt til at nå til enighed med de danske myndigheder), besøges kvarteret stadig gerne af turister.  Fortidens charme, der ikke kun har sat spor på selve København, kan stadig opleves her.

København bliver en attraktiv by for studerende

Man skulle måske rettere skrive, at København allerede i længere tid har været attraktiv for studerende, og i de sidste par år er den blevet endnu mere tiltrækkende.  Byens vigtigste visitkort er uden tvivl Københavns Universitet – Skandinaviens næstældste universitet og en af Europas bedste højere læreanstalter, som blev grundlagt i 1400-tallet. Det bekræftes af alle internationale undersøgelser, hvor man måler prestigeniveauet for verdens universiteters. I de sidste to år har Københavns Universitet altid fået en plads blandt verdens 100 bedste universiteter, og ifølge Academic Ranking of World Universities (2020) eller den seneste Best Global Universities Rankings (udarbejdet af U.S. News & World Report) er universitetet blevet kåret som et af verdens 40 bedste universiteter.

Sådan et renomme tiltrækker naturligvis studerende, der gerne vil have så god uddannelse som muligt indenfor det fag, de har valgt.  Det drejer sig ikke kun om danske studerende, men også studerende fra udlandet, der bl.a. takket være Erasmus programmet kan studere på de danske universiteter. Ifølge Danmarks Statistik studerede der ca. 8.500 udenlandske studerende på de danske højere læreanstalter i 2019, hvilket er et ganske stort tal i forhold til, at der bor knap 6 millioner mennesker i Danmark. Selve Københavns Universitet er partneruniversitet med topuniversiteter i USA, Storbritannien og Japan, herunder University of California i  Berkeley, University of Oxford samt  University of Tokyo.

For at opsummere: en by, der er en af verdens bedste byer at leve i, højt undervisningsniveau på prestigefyldte universiteter med et bredt udvalg af uddannelser for udenlandske studerende … Hvad mere kan man som studerende ønske sig? Selvfølgelig – en ordentlig bolig. Heller ikke på det punkt skuffer Danmarks hovedstad: de studerende kan vælge blandt forskellige tilbud på lejligheder til leje i København, eller de kan bo på et luksuriøst kollegium. Sådant som fx Basecamp kollegiet, hvor man har gode rammer for indlæring og adgang til et aktivt socialt liv, og som ligger tæt på Københavns Universitets sydkampus.

Se på lejligheder i København S!

Sammenfattende kan man sige, at København ikke kun er et af verdens bedste steder at leve. Det er også et af verdens bedste steder at studere. Og det vil de studerende, der har haft mulighed for at studere her, helt sikkert bekræfte.